Dane:
% sacharydów w gorzkiej czekoladzie = 62%
% sacharydów w chlebie pszennym = 50%
mczekolady = 100 g
Szukane:
mchleba pszennego= ?
Zawartość procentowa sacharydów 62% oznacza, że w 100 g roztworu znajduje się 62 g sacharydów:
100 g – 100%
x g – 62%
x =
Wiemy, że w cały roztworze, czyli w 100 g znajduje się 62 g sacharydów. Wyliczamy, ile gramów sacharydów znajduje się w 50 g gorzkiej czekolady:
62 g – 100 g
x g – 50 g
x =
W chlebie pszennym zawartość procentowa sacharydów 50% oznacza, że w 100 g roztworu znajduje się 50 g sacharydów:
100 g – 100%
x g – 50%
x =
Chleb pszenny zawiera 50 g sacharydów, więc w 100 g chleba znajduje się 50 g to sacharydy. Wyliczamy, w ilu gramach chleba znajduje się tyle samo sacharydów co w 50 g gorzkiej czekolady, czyli 31 g sacharydów:
100 g chleba – 50 g sacharydów
x g chleba – 31 g sacharydów
x =
Odpowiedź: Tyle samo cukrów, co w