| Fermentacja mleczanowa | Fermentacja alkoholowa | |
| W jej wyniku powstaje kwas mlekowy. | x | |
| W jej wyniku powstaje etanol. | x | |
| Zachodzi w mięśniach szkieletowych zwierząt w sytuacji, w której brakuje tlenu. | x | |
| Zachodzi w czerwonych krwinkach ssaków. | x | |
| Przeprowadzają ją niektóre bakterie. | x | x |
| Przeprowadzają ją drożdże. | x | |
| Zysk energetyczny tego procesu to dwie cząsteczki ATP. | x | x |
| W tym procesie glukoza ulega niecałkowitemu utlenieniu. | x | x |
| Jest to proces uzyskiwania energii bez udziału tlenu. | x | x |
Jest ona procesem znacznie prostszym i wielokrotnie mniej efektywnym niż oddychanie komórkowe (1–2,5 cząsteczki ATP uzyskanej z fermentacji w stosunku do 32 ATP uzyskanych z oddychania komórkowego), chociaż sprawuje podobną funkcję.
Fermentacja alkoholowa i mleczanowa są procesami szeroko wykorzystywanymi w przemyśle żywieniowym.