Białka o strukturze czwartorzędowej składają się z co najmniej dwóch podjednostek (łańcuchów trzeciorzędowych), natomiast struktura trzeciorzędowa to pojedynczy łańcuch polipeptydowy, będący pofałdowaniem łańcucha o strukturze drugorzędowej, utrzymywanym przez odpowiednie oddziaływania.
Organizacja przestrzenna białek przejawia się na czterech poziomach. Struktura pierwszorzędowa jest to wyłącznie sekwencja aminokwasów w białku. Struktura drugorzędowa odnosi się do przestrzennego ułożenia aminokwasów w regularne struktury- α-helisę lub β-harmonijkę. Za powstawanie tej strukturą są odpowiedzialne głównie tworzące się wiązania wodorowe. Struktura trzeciorzędowa powstaje w wyniku pofałdowania łańcucha białkowego o strukturze drugorzędowej . Tę strukturę utrzymują liczne oddziaływania hydrofobowe, mostki disulfidowe, wiązania wodorowe, jonowe oraz siły van der Waalsa. Struktura czwartorzędowa to złożenie łańcuchów trzeciorzędowych składa się z co najmniej dwóch podjednostek.