Uczniowie wykonali próbę Fehlinga do potwierdzenia skuteczności reakcji hydrolizy sacharozy, ponieważ umożliwia ona odróżnienie cukrów redukujących od nieredukujących. Sacharoza nie posiada wolnej grupy aldehydowej, a jej anomeryczne atomy węgla są zablokowane, dlatego nie ma właściwości redukujących. Natomiast glukoza i fruktoza posiadają w swoich cząsteczkach wolną grupę aldehydową, przez co są cukrami regulującymi, dającymi pozytywny wynik w próbie Fehlinga.
Próba Fehlinga pozwala na rozróżnienie cukrów redukujących od nieredukujących. Cukry redukujące, to takie które posiadają wolną grupę aldehydową lub ketonową, dają one wynik pozytywny z odczynnikiem Fehlinga. Do tych cukrów zaliczamy większość monosacharydów. Również niektóre disacharydy jak maltoza i laktoza mają właściwości redukujące, ponieważ posiadają wolny anomeryczny atom węgla w jednym z pierścieni, przez co pierścień w roztworach wodnych może ulegać otwarciu z wytworzeniem grupy aldehydowej.