Problem badawczy: Wpływ wysokiej temperatury oraz etanolu, stężonego kwasu siarkowego(VI) i soli kuchennej na mieszaninę białka z wodą.
Hipoteza: Wysoka temperatura i wymienione substancje powodują denaturację białka.
Wynik doświadczenia: We wszystkich probówkach próby badawczej wytrącił się biały osad. Po dodaniu do każdej próby 10 cm3 wody destylowanej osad rozpuścił się tylko w próbówce 4.
Wniosek: Wysoka temperatura,etanol i stężony kwas siarkowy(VI) powodują denaturację białka, natomiast sól kuchenna powoduje wysalanie białka.
Denaturacja jest zwykle procesem nieodwracalnym, dlatego po dodaniu wody destylowanej, próbkach ze zdenaturowanym białkiem nie nastąpiło rozpuszczenie osadów. Natomiast wysalanie jest procesem odwracalnym, dlatego po rozcieńczeniu roztworu soli kuchennej wodą destylowaną, osad wysolonego białka rozpuścił się.