Odpowiedź:
Gęstość kwasów karboksylowych zwiększa / zmniejsza się wraz ze zwiększaniem się ich masy cząsteczkowej. Kwasy karboksylowe, które mają od 1 do 3 / od 11 do 16 atomów węgla w cząsteczkach, dobrze rozpuszczają się w wodzie. Niższe kwasy karboksylowe ulegają / nie ulegają dysocjacji jonowej. Reaktywność chemiczna kwasów karboksylowych zmniejsza / zwiększa się wraz ze zwiększaniem się liczby atomów węgla w ich cząsteczkach. Wyższe kwasy karboksylowe to oleiste ciecze / substancje stałe o delikatnych / ostrych zapachach.
Kwasy karboksylowe o mniejszej masie cząsteczkowej mają mniejszą gęstość. Niższe kwasy karboksylowe ulegają dysocjacji jonowej. Wraz ze zwiększeniem się liczby atomów węgla w cząsteczce kwasu, zmniejsza się jego reaktywność chemiczna. Wyższe kwasy karboksylowe to substancje stałe o delikatnych zapachach.