Kwas szczawiowy, kwas etanodiowy, HOOC−COOH – organiczny związek chemiczny, najprostszy kwas dikarboksylowy. Występuje w wielu roślinach m.in. w szczawiu, rabarbarze, szpinaku, botwinie, orzechach, soi oraz w kawie, herbacie, czekoladzie.
Zastosowanie:
- w przemyśle spożywczym, np. do zapobiegania enzymatycznemu brązowieniu warzyw i owoców,
- farbowanie odzieży, usuwanie przebarwień,
- wybielanie drewna, skór, innych surowców,
- usuwanie rdzy,
- polerowanie metali.
Kwasbenzoesowy — organiczny związek chemiczny, najprostszy aromatyczny kwas karboksylowy. Występuje w korze czereśni i strączyńca, a także w malinach i anyżu. W postaci anionu występuje również w żurawinie, grzybach, cynamonie.
Zastosowanie:
- w przemyśle spożywczym jako dodatek do żywności, wykorzystywany jako konserwant (zapobiega rozwojowi drożdży i bakterii),
- aromat do wielu produktów spożywczych, np. warzonych napojów bezalkoholowych, ciast (głównie jabłecznika), gumy do żucia, napojów owocowych, margaryny oraz lodów,
- używa się go także w syntezie organicznej wielu związków.