1. Jama ustna: Początkowe miejsce trawienia, gdzie odbywa się rozdrabnianie pokarmu przez zęby i mieszanie go z enzymem amylazą ślinową, która rozpoczyna trawienie skrobi.
2. Gardło: Przewodzi pokarm z jamy ustnej do przełyku i umożliwia połykanie.
3. Przełyk: Transportuje pokarm z gardła do żołądka poprzez skurcze perystaltyczne.
4. Żołądek: Magazynuje, miesza i trawi pokarm za pomocą soków żołądkowych, takich jak kwas solny i enzymy trawienne (np. pepsyna), które rozkładają białka.
5. Jelito cienkie: Główne miejsce trawienia i wchłaniania składników odżywczych. Działa na pokarm za pomocą enzymów trawiennych z trzustki i jelitowych oraz wchłania składniki odżywcze do krwi.
6. Jelito grube: Wchłania wodę i elektrolity z masy kałowej, przekształca niestrawione resztki pokarmowe w kał i zapewnia kontrolę wypróżnień.
7. Odbyt: Końcowy odcinek przewodu pokarmowego, gdzie zgromadzone są kał i który służy do wydalania.
Narządy te współpracują, aby rozłożyć pokarm na składniki odżywcze, wchłonąć je do organizmu, usunąć nieprzetworzone resztki i utrzymać równowagę wewnętrzną.