Salmonelloza, spowodowana zakażeniem bakteriami z rodzaju Salmonella. Aby unikać zakażenia danym patogenem, należy przestrzegać zasad higieny, takich jak dokładne mycie rąk przed przygotowaniem i spożyciem posiłków, odpowiednie przechowywanie i obróbka termiczna żywności, unikanie spożywania surowych lub niedogotowanych produktów, a także unikanie spożywania żywności, która mogła być skażona bakteriami, takich jak jaja czy mięso. Regularne utrzymanie czystości w kuchni oraz separacja surowych i gotowych produktów spożywczych to również istotne środki zapobiegawcze.
Przykładem choroby układu pokarmowego wywołanej przez wirusy jest np. zakażenie rotawirusowe, które jest jedną z najczęstszych przyczyn ostrego wirusowego zapalenia żołądka i jelit. Aby unikać zakażenia tym patogenem, należy przestrzegać środków higieny, takich jak dokładne mycie rąk przed posiłkami, unikanie spożywania surowych lub niedogotowanych produktów, szczególnie owoców i warzyw, oraz unikanie kontaktu z osobami zakażonymi lub chorego środowiska. W przypadku rotawirusów istnieje również dostępna szczepionka, która może pomóc w zapobieganiu zakażeniu.
Wiele patogenów przenosi się drogą kropelkową lub przez kontakt zanieczyszczonych powierzchni. Mycie rąk usuwa drobnoustroje z powierzchni skóry, eliminując możliwość przeniesienia ich do ust.
Ponadto higieniczne praktyki kuchenne, takie jak odpowiednie przechowywanie, obróbka termiczna i separacja surowych i gotowych produktów spożywczych, pomagają zapobiegać kontaminacji żywności i minimalizują ryzyko zakażenia drogą pokarmową.