● Związek o nieprzyjemnym, duszącym zapachu, który wydziela się w czasie ogrzewania tłuszczu do zbyt wysokiej temperatury. AKROLEINA
● Obecność tego wielocukru w diecie człowieka jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. BŁONNIK
● Roztwór tego niemetalu pozwala na wykrycie wiązań wielokrotnych w cząsteczkach tłuszczów. BROM
● Przemiana związków nieorganicznych w organiczne, zachodząca w zielonych częściach roślin przy udziale światła. FOTOSYNTEZA
● Nazwa zwyczajowa najprostszego aminokwasu - kwasu aminooctowego. GLICYNA
● Cukier prosty zwany cukrem gronowym, którego nadmiar we krwi jest objawem groźnej choroby – cukrzycy. GLUKOZA
● Alkoholowy roztwór pewnego niemetalu, który pozwala na identyfikację skrobi. JODYNA
● Proces ścinania się białka, który można odwrócić, rozpuszczając powstały osad w wodzie. KOAGULACJA
● Tłuszcz stały pochodzenia zwierzęcego powszechnie używany w kuchni. MASŁO
● Wodorotlenek tego metalu pozwala na potwierdzenie właściwości redukujących niektórych cukrów. MIEDŹ
● Wielocukier o budowie ziarnistej, który jest materiałem zapasowym. SKROBIA
Kazimierz Funk - twórca nauki o witaminach. Odkrył i wyodrębnił witaminę B1. Jest autorem terminu “witamina”. Zajmował się leczeniem chorych na awitaminozy.