Dane:
zapotrzebowanie organizmu człowieka na białko = 1 g / 1 kg masy ciała
mciała = 50 kg
%białka w strączkach = 35%
%białka w jajku = 12,6%
%białka w mięsie = 18,5%
Szukane:
msoczewicy= ?
mjaja kurzego = ?
mmięsa= ?
zapotrzebowanie organizmu człowieka na białko
1 g białka – 1 kg masy ciała
X1 g białka – 50 kg masy ciała
X = 50 g białka
Masa soczewicy:
50 g białka - 35%
X2 g białka - 100%
X2 g białka = 142,9 g soczewicy
Masa białka jaja kurzego:
50 g białka - 12,6%
X3 g białka - 100%
X3 g białka = 396,8 g białka jaja kurzego
Masa mięsa:
50 g białka - 18,5%
X4 g białka - 100%
X4 g białka = 270,3 g mięsa
Odpowiedź: Aby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu człowieka o masie 50 kg, należy zjeść 142,9 g soczewicy, 396, 8 g białka jaja kurzego, 270, 3 g mięsa.
Zjedzony pokarm, każdego z tych produktów ma określoną zawartość procentową białka. Dlatego, jeśli zapotrzebowanie człowieka na białko będzie wynosiło 50 g, to ta liczba będzie stanowiła określony procent zawartości białka w produkcie. Musisz obliczyć, ile gramów będzie stanowiło 100%, czyli cały spożyty produkt.