W skład ziemniaków wchodzi skrobia, która w organizmie ludzkim ulega hydrolizie. Proces ten rozpoczyna się już wstępnie w jamie ustnej pod wpływem enzymów zawartych w ślinie. Ulega później już całościowej hydrolizie pod wpływem soków trawiennych – w wyniku tej reakcji hydrolizy uzyskuje się pośrednio dekstryny, które ulegając dalszej hydrolizie dają cząsteczki glukozy. Glukoza następnie zostaje spalana w komórkach organizmu – w wyniku tej reakcji powstaje energia potrzebna organizmowi. W przewodzie pokarmowym pod wpływem enzymów hydrolizie ulegną także tłuszcze pozostałe po smażeniu. Wtedy powstaną glicerol oraz kwasy tłuszczowe. Część z tych produktów zostaje spalona w komórkach organizmu – w wyniku takiej reakcji powstaje energia potrzebna organizmowi. Kolejna część zostaje wykorzystana do budowy tkanki tłuszczowej.
Skrobia zawarta w ziemniakach ulega w organizmie hydrolizie – proces ten rozpoczyna się już w jamie ustnej, a dokańczany jest w dalszych częściach przewodu pokarmowego. Przebieg tej reakcji można przedstawić za pomocą poniższego schematu:
skrobia
dekstryny
glukoza
Jak widzisz, w wyniku hydrolizy skrobi powstaje glukoza. Glukoza, jako podstawowy związek energetyczny ulega w komórkach spaleniu, co dostarcza organizmowi energię potrzebną do funkcjonowania. Przebieg tej reakcji można w sposób uproszczony zapisać następująco:
C6H12O6 + 6O2
6CO2 + 6H2O + ENERGIA
Mimo wszystko ziemniaki te, skoro były smażone na tłuszczu, zawierają go nieco. Tłuszcze te ulegają pod wpływem enzymów zawartych w organizmie reakcji hydrolizy. W wyniku tej reakcji powstają glicerol oraz kwasy tłuszczowe. Przebieg takiej reakcji dla przykładowego tłuszczu – tripalmitynianu glicerolu – przedstawia poniższe równanie:
Część z produktów takiej reakcji hydrolizy tłuszczy zostanie zużyta do budowy tkanki tłuszczowej, a część zostanie spalona w komórkach organizmów dostarczając organizmowi dużo energii. W sposób uproszczony można przebieg tej reakcji przedstawić następująco:
tłuszcz + tlen O2
tlenek węgla(II) CO2 + woda H2O + ENERGIA