· Owoce pojedyncze – pomidory, owoce te rozwijają się z jednej zalążni jednosłupkowego kwiatu.
· Owoce zbiorowe – truskawki, owoce te powstają z wielu zalążni jednego wielosłupkowego kwiatu.
· Owocostany – figi, owoce te powstają z przekształcenia całych kwiatostanów.
Owoce powstają z zapylonych kwiatów. Kiedy w tworzeniu się takiego owocu uczestniczy tylko słupek, to taki owoc nazywamy właściwym, a jeśli biorą w takim tworzeniu udział inne części kwiatu, to taki owoc nazywamy rzekomym. W zależności od sposobu powstawania owoców można wyróżnić owoce pojedyncze, zbiorowe i owocostany.
Owoce mogą rozprzestrzeniać się poprzez samosiewność i obcosiewność. Samosiewność polega na rozprzestrzenianiu się owoców za pomocą własnych mechanizmów, a obcosiewność za pomocą czynników zewnętrznych (takich jak wiatr, woda czy zwierzęta).