Owoce, które są przenoszone przez wiatr, muszą być lekkie, często posiadają także aparaty lotne, które unoszą je w powietrzu. Przykładem może być owoc mniszka, których aparaty lotne powstają z okwiatu.
Owoce, które są rozprzestrzeniane przez zwierzęta, muszą mieć barwę, smak i zapach, aby zachęcały one zwierzęta do zjedzenia danego owocu. Mogą także mieć cechy, które pozwolą im na przyczepienie się do ciała zwierzęcia. Przykładowo owoce jarzębiny są czerwone, czym wabią ptaki. Ptak po zjedzeniu owocu usuwa niestrawione nasiona wraz z odchodami.
Owoce rozprzestrzeniane przez wodę muszą posiadać specjalną tkankę, która ochroni je przed nasiąkaniem wodą. Dodatkowo muszą posiadać komory powietrzne, aby nie zatonąć. Przykładem mogą być owoce namorzynów, które unoszą się na powierzchni wody i kiełkują, kiedy znajdą się na brzegu.
Rośliny w zależności od gatunku posiadają owoce o różnej budowie, dlatego rozprzestrzeniają się w odmienne sposoby. Niektóre przenoszone są przez wiatr, inne przez zwierzęta, ale mogą być także przenoszone przez wodę.
Owoce mogą rozprzestrzeniać się poprzez samosiewność i obcosiewność. Samosiewność polega na rozprzestrzenianiu się owoców za pomocą własnych mechanizmów, a obcosiewność za pomocą czynników zewnętrznych (takich jak wiatr, woda czy zwierzęta).