W tym zadaniu musisz zgadnąć, których kwasów dotyczą poniższe opisy.
Powstaje podczas jełczenia masła.
Napisz nazwy zidentyfikowanych kwasów i ich wzory.
Kwas masłowy – jego nazwa IUPAC to kwas butanowy-4-karboksylowy, a wzór sumaryczny to C4H8O2. Jest jednym z głównych składników tłuszczów w mleku krowim i skoniowanym, a także w masłach.
Kwas kapronowy – jego nazwa IUPAC to kwas heksanowy, a wzór sumaryczny to C6H12O2. Występuje w tłuszczach zwierzęcych i roślinnych, w tym w masłach.
Kwas kaprylowy – jego nazwa IUPAC to kwas oktanowy, a wzór sumaryczny to C8H16O2. Występuje w olejach roślinnych, tłuszczach zwierzęcych oraz w masłach.
Opis ten odnosi się do kwasów tłuszczowych, które powstają podczas jełczenia masła. Podczas procesu jełczenia, tłuszcze w maśle ulegają hydrolizie, czyli reakcji z wodą, która prowadzi do uwolnienia wolnych kwasów tłuszczowych.
Zadanie 9.1.3.
54Zadanie 9.1.4.
55Zadanie 9.1.11.
56Zadanie 9.1.16.
57Zadanie 9.3.1.
61Zadanie 9.3.3.
62Zadanie 9.3.4.
62Zadanie 9.3.5.
62Zadanie 9.3.6.
62Zadanie 9.3.7.
62Zadanie 9.3.8.
63Zadanie 9.4.9.
66Zadanie 9.4.11.
66Zadanie 9.4.12.
67Zadanie 9.4.14.
67Zadanie 9.4.18.
68Zadanie 9.4.19.
68Zadanie 9.4.25.
69Zadanie 9.4.30.
70Zadanie 9.4.31.
70Zadanie 9.4.32.
70Zadanie 9.4.33.
70Zadanie 9.4.34.
71Zadanie 9.4.35.
71Zadanie 9.4.36.
71Zadanie 9.5.1.
72Zadanie 9.5.8.
73Zadanie 9.5.17.
74Zadanie 9.5.23.
75Zadanie 9.5.25.
75