W tym zadaniu musisz wyjaśnić dlaczego niektóre estry znalazły zastosowanie w przemyśle spożywczym i kosmetycznym.
Niektóre estry znalazły zastosowanie w przemyśle spożywczym i kosmetycznym ze względu na ich właściwości zapachowe i smakowe, które umożliwiają poprawienie jakości i walorów sensorycznych produktów. Estry o przyjemnych zapachach często są dodawane do kosmetyków i perfum, aby nadać im atrakcyjny zapach, natomiast estry o owocowym smaku i zapachu są wykorzystywane jako dodatki smakowe w produktach spożywczych, np. w słodyczach, napojach i gumach do żucia. Estry są również stosowane jako rozpuszczalniki w kosmetykach i perfumach, ponieważ są one dobrze rozpuszczalne w tłuszczach i olejach, a jednocześnie słabo rozpuszczalne w wodzie, co umożliwia mieszanie substancji o różnych właściwościach fizykochemicznych.
W przemyśle spożywczym, niektóre estry są stosowane jako substancje zapachowe, natomiast inne estry (takie jak mono- i diglicerydy) są używane jako emulgatory, stabilizatory i zagęszczacze. Estry te są stosowane do produkcji żywności takiej jak margaryny, lody, sosy, czy pieczywo, które muszą zachować odpowiednią konsystencję i strukturę, a jednocześnie posiadać pożądane właściwości smakowe i zapachowe.
Zadanie 9.1.3.
54Zadanie 9.1.4.
55Zadanie 9.1.11.
56Zadanie 9.1.16.
57Zadanie 9.3.1.
61Zadanie 9.3.3.
62Zadanie 9.3.4.
62Zadanie 9.3.5.
62Zadanie 9.3.6.
62Zadanie 9.3.7.
62Zadanie 9.3.8.
63Zadanie 9.4.9.
66Zadanie 9.4.11.
66Zadanie 9.4.12.
67Zadanie 9.4.14.
67Zadanie 9.4.18.
68Zadanie 9.4.19.
68Zadanie 9.4.25.
69Zadanie 9.4.30.
70Zadanie 9.4.31.
70Zadanie 9.4.32.
70Zadanie 9.4.33.
70Zadanie 9.4.34.
71Zadanie 9.4.35.
71Zadanie 9.4.36.
71Zadanie 9.5.1.
72Zadanie 9.5.8.
73Zadanie 9.5.17.
74Zadanie 9.5.23.
75Zadanie 9.5.25.
75