W tym zadaniu musisz wyjaśnić, dlaczego producenci win bardzo dbają o to, aby w czasie fermentacji alkoholowej do moszczu owocowego nie miało dostępu powietrze.
Winiarzom zależy na tym, aby proces fermentacji alkoholowej przebiegał w sposób kontrolowany, przy minimalnym ryzyku zanieczyszczenia i utlenienia. Dlatego tak ważne jest, aby podczas fermentacji do soku owocowego nie dostało się powietrze.
Kiedy powietrze dostaje się do moszczu winogronowego, tlen zaczyna wpływać na enzymy i mikroorganizmy znajdujące się w moszczu gronowym, co może prowadzić do nadmiernych reakcji, które obniżają jakość wina. Podczas fermentacji alkoholowej mikroorganizmy, takie jak drożdże, zużywają cukry zawarte w moszczu gronowym i przekształcają je w alkohol. Proces ten odbywa się w warunkach beztlenowych, co oznacza, że drożdże nie potrzebują tlenu do przeprowadzenia reakcji. Jeśli powietrze dostanie się do moszczu gronowego, drożdże mogą zostać zakłócone, a proces fermentacji przerwany lub zniszczony.
Zadanie 9.1.3.
54Zadanie 9.1.4.
55Zadanie 9.1.11.
56Zadanie 9.1.16.
57Zadanie 9.3.1.
61Zadanie 9.3.3.
62Zadanie 9.3.4.
62Zadanie 9.3.5.
62Zadanie 9.3.6.
62Zadanie 9.3.7.
62Zadanie 9.3.8.
63Zadanie 9.4.9.
66Zadanie 9.4.11.
66Zadanie 9.4.12.
67Zadanie 9.4.14.
67Zadanie 9.4.18.
68Zadanie 9.4.19.
68Zadanie 9.4.25.
69Zadanie 9.4.30.
70Zadanie 9.4.31.
70Zadanie 9.4.32.
70Zadanie 9.4.33.
70Zadanie 9.4.34.
71Zadanie 9.4.35.
71Zadanie 9.4.36.
71Zadanie 9.5.1.
72Zadanie 9.5.8.
73Zadanie 9.5.17.
74Zadanie 9.5.23.
75Zadanie 9.5.25.
75