W tym zadaniu musisz zastanowić się, w jakich produktach znajdują się kwasy o następujących nazwach zwyczajowych: mrówkowy, octowy, masłowy, mlekowy.
Kwasy karboksylowe zawierające do pięciu atomów węgla w cząsteczce występują w wielu produktach spożywczych, takich jak:
1. Kwas mrówkowy (kwas metanowy) – występuje naturalnie w ciele niektórych owadów, takich jak mrówki i pszczoły. Znajduje również zastosowanie w przemyśle spożywczym jako konserwant i regulator pH.
2. Kwas octowy (kwas etanowy) – jest głównym składnikiem octu spożywczego. Znajduje również zastosowanie jako dodatek smakowy i konserwant w przemyśle spożywczym.
3. Kwas masłowy (kwas butanowy) – jest naturalnym składnikiem tłuszczów zwierzęcych, takich jak masło i śmietana. Znajduje również zastosowanie jako dodatek smakowy w przemyśle spożywczym.
4. Kwas mlekowy – powstaje w procesie fermentacji mleka przez bakterie mlekowe. Jest składnikiem wielu produktów mlecznych, takich jak jogurty, kefiry i sery. Znajduje również zastosowanie jako regulator kwasowości i dodatek smakowy w przemyśle spożywczym.
Wszystkie te kwasy karboksylowe są bezpieczne dla zdrowia w umiarkowanych ilościach, ale ich nadmierna konsumpcja może prowadzić do zaburzeń metabolicznych i zdrowotnych.
Zadanie 9.1.3.
54Zadanie 9.1.4.
55Zadanie 9.1.11.
56Zadanie 9.1.16.
57Zadanie 9.3.1.
61Zadanie 9.3.3.
62Zadanie 9.3.4.
62Zadanie 9.3.5.
62Zadanie 9.3.6.
62Zadanie 9.3.7.
62Zadanie 9.3.8.
63Zadanie 9.4.9.
66Zadanie 9.4.11.
66Zadanie 9.4.12.
67Zadanie 9.4.14.
67Zadanie 9.4.18.
68Zadanie 9.4.19.
68Zadanie 9.4.25.
69Zadanie 9.4.30.
70Zadanie 9.4.31.
70Zadanie 9.4.32.
70Zadanie 9.4.33.
70Zadanie 9.4.34.
71Zadanie 9.4.35.
71Zadanie 9.4.36.
71Zadanie 9.5.1.
72Zadanie 9.5.8.
73Zadanie 9.5.17.
74Zadanie 9.5.23.
75Zadanie 9.5.25.
75