Zadanie

Twoim zadaniem jest prowadzenie tygodniowego zapisu spożywanych produktów oraz ilości wypitych płynów. Następnie musisz posegregować te produkty w grupy zgodnie z wytycznymi z piramidy zdrowego żywienia. Kolejno musisz wypisać te grupy produktów i porównać z wynikami kolegów i koleżanek. Na tej podstawie musisz wyciągnąć wnioski odnośnie do ewentualnych zmian w jadłospisie, uzasadnić te zmiany oraz zanotować w zeszycie wnioski idące z eksperymentu.

Rozwiązanie

Zadania z tego działu
I. Budowa i funkcjonowanie organizmu człowieka
8
2. Narządy i ich układy w organizmie człowieka
25
3. Rola składników odżywczych w funkcjonowaniu organizmu
30
4. Rola witamin i minerałów w diecie
36
5. Zasady zdrowego żywienia
42
6. Budowa i funkcje układu pokarmowego
45
7. Dodatkowe narządy układu pokarmowego. Trawienie i wchłanianie substancji odżywczych
53
8. Zaburzenia funkcjonowania układu pokarmowego oraz ich profilaktyka
59
10. Zaburzenia funkcjonowania układu odpornościowego
81
15. Fizjologiczna rola hormonów
136
21. Budowa i funkcjonowanie żeńskiego układu rozrodczego. Gametogeneza
198
23. Choroby układu rozrodczego i ich profilaktyka
217
24. Wzrost i starzenie się człowieka
221