Przykładowa tabela:
| Składnik pokarmowy | Źródło pokarmowe | Rola w fizjologii organizmu |
| białka | rośliny strączkowe, mięso, grzyby, nabiał | Źródło aminokwasów niezbędnych do syntezy białek organizmu.Biorą udział w syntezie kwasów nukleinowychSą źródłem energii dla organizmu w fazie głodu. |
| tłuszcze pokarmowe | nasiona oleiste, tłuszcze zwierzęce, jaja | Źródło energii dla organizmu.Kontrola poziomu lipidów w krwi. Rola w dojrzewaniu układu nerwowego.Funkcja zapasowa. |
| węglowodany pokarmowe | owoce, warzywa, nabiał, produkty mączne | Podstawowe źródło energii dla organizmu.Biorą udział w syntezie kwasów nukleinowych.Funkcja zapasowa. |
| błonnik pokarmowy | owoce, warzywa, produkty mączne | Regulacja perystaltyki jelit. Wiąże metale ciężkie i toksyny w układzie pokarmowym.Wspomaga trawienie. |