Przykładowe preparaty trwałe:
1. Żołądek:
· cechy charakterystyczne:
- trzy warstwy mięśni: podłużne, okrężne, skośne
- bardzo gruba śluzówka
- obecne pofałdowania błony śluzowej
Powiązanie z funkcją: żołądek odpowiada za intensywną obróbkę mechaniczną pokarmu- mieszanie, rozdrabnianie, przez co musi mieć trzy warstwy mięśni, których skurcze warunkują ten proces. Dodatkowo w żołądku znajduje się produkowany przez niego kwas solny, który jest substancją silnie żrącą i drażniącą. Dlatego żołądek ma bardzo grubą warstwę śluzową, by chronić się przed potencjalnymi uszkodzeniami powodowanymi przez ten kwas
2. Jelito cienkie:
· cechy charakterystyczne:
- obecność kosmków jelitowych
- dwie warstwy mięśni: podłużne i okrężne
-stosunkowo gruba warstwa błony śluzowej
Powiązanie z funkcją: jelito cienkie posiada kosmki jelitowe, które zwiększają powierzchnię wchłaniania strawionych substancji pokarmowych. Obecność mięśni pozwala temu narządowi rytmicznie kurczyć i rozkurczać się, czyli wykonywać ruchy perystaltyczne, które przesuwają treść pokarmową ku dalszym odcinkom układu pokarmowego.
3. Jelito grube:
· Cechy charakterystyczne:
- gruba warstwa śluzowa
- dwie warstwy mięśni: podłużne i okrężne
- obecne liczne pofałdowania błony
Powiązanie z funkcją: Obecność mięśni pozwala temu narządowi rytmicznie kurczyć i rozkurczać się, czyli wykonywać ruchy perystaltyczne, które przesuwają treść pokarmową dalej. Pofałdowana błona warunkuje zwiększone wchłanianie wody z resztek pokarmowych i formowanie kału. W grubej warstwie śluzowej może bytować mikrobiom, który wspomaga funkcjonowanie tego narządu.
Wyjaśnienie:
Żołądek oprócz kwasu solnego zawiera inne niebezpieczne dla organizmu substancje jak enzymy trawiące białka. Gruba błona śluzowa zabezpiecza położone niżej warstwy nie tylko przed kwasem solnym, ale przed strawieniem enzymatycznym.