Przykłady chorób: alergia i celiakia.
Alergia jest chorobą autoimmunologiczną, w której układ odpornościowy silnie reaguje na dany antygen, który przed rozwojem choroby był obojętny np.: ciało nie reagowało na pyłki roślin znajdujące się w powietrzu. W toku tej choroby rozwija się nadwrażliwość na dany antygen, przez co występują bardzo gwałtowne objawy nawet przy kontakcie z jego niewielką ilością. Do głównych objawów alergii należą kaszel, katar, wysypki i świąd skóry. Reakcja może być tak silna, że może doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego – stanu, który jest śmiertelnie niebezpieczny i grozi utratą życia.
Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, w której układ odpornościowy silnie reaguje na gluten – białko zawarte w zbożach np.: pszenicy lub produktach mających kontakt z pszenicą. Jest to choroba, w której organizm traci zdolność tolerowania glutenu. W toku tej choroby układ odpornościowy atakuje kosmki jelita cienkiego, na powierzchni których znajduje się gluten. Atakując jelito cienkie, układ immunologiczny doprowadza do wyniszczenia tego narządu.
Wyjaśnienie:
Gluten zawarty w pszenicy należy do białek zapasowych zbóż, czyli do grupy prolamin. Osoby chore na celiakię mogą być również wrażliwe na sekalinę zawartą w życie, czy hordeinę zawartą w jęczmieniu.