C12H22O11 + H2O —środowisko kwasowe→ C6H12O6 + C6H12O6
Masa sacharozy = 12 ∙ 12 + 22 ∙ 1 + 16 ∙ 11 = 144 + 22 + 176 = 342 [g/mol]
Masa glukozy = 12 ∙ 6 + 12 ∙ 1 + 6 ∙ 16 = 72 + 12 + 96 = 180 [g/mol]
342 g sacharozy — 180 g glukozy
171 g sacharozy — x
x = 171 ∙ 180 : 342 = 90 [g glukozy]
Wydajność reakcji wynosi 80%
90 g — 100%
y — 80%
y = 80 ∙ 90 : 100 = 72 [g glukozy]
W reakcji tej powstaje równa ilość glukozy i fruktozy.
Odpowiedź: Podczas opisanej hydrolizy powstały 72 g glukozy i 72 g fruktozy. – ODPOWIEDŹ D
Krok 1: Zapisz równanie reakcji:
C12H22O11 + H2O —środowisko kwasowe→ C6H12O6 + C6H12O6
Krok 2: Policz masy sacharozy, glukozy i fruktozy. Masy poszczególnych atomów znajdziesz w tabeli pierwiastków chemicznych.
Masa sacharozy = 12 ∙ 12 + 22 ∙ 1 + 16 ∙ 11 = 144 + 22 + 176 = 342 [g/mol]
Masa glukozy = 12 ∙ 6 + 12 ∙ 1 + 6 ∙ 16 = 72 + 12 + 96 = 180 [g/mol] = masa fruktozy
Krok 3: Przyrównaj wartości stechiometryczne do podanej masy sacharozy (171 g) i rozwiąż proporcję:
342 g sacharozy — 180 g glukozy
171 g sacharozy — x
x = 171 ∙ 180 : 342 = 90 [g glukozy] – tyle glukozy otrzymalibyśmy przy wydajności 100% (tyle samo otrzymalibyśmy fruktozy)
Krok 4: Uwzględnij wydajność reakcji, która wynosi jedynie 80% i oblicz proporcję:
90 g — 100%
y — 80%
y = 80 ∙ 90 : 100 = 72 [g glukozy]
W reakcji tej powstaje równa ilość glukozy i fruktozy.
Odpowiedź: Podczas opisanej hydrolizy powstały 72 g glukozy i 72 g fruktozy.