| Nazwa cukru | Cechy charakterystyczne | |
| cukry proste (monosacharydy) | glukoza | Jest podstawowym źródłem energii dla komórek.Wchodzi w skład wielu disacharydów i polisacharydów. |
| fruktoza | Może się przekształcać w glukozę, dlatego stanowi dodatkowe źródło energii dla komórek.Wchodzi w skład sacharozy. | |
| galaktoza | Wchodzi w skład laktozy.Stanowi źródło energii dla komórek. | |
| dezoksyryboza | Jest składnikiem DNA. | |
| ryboza | Wchodzi w skład RNA. | |
| Dwucukry (disacharydy) | maltoza | Jest wykorzystywana do produkcji piwa. |
| laktoza | Jest składnikiem mleka ssaków. | |
| sacharoza | Forma, w jakiej cukry są transportowane u roślin.Wykorzystywana jako substancja słodząca. | |
| Wielocukry (polisacharydy) | skrobia | Stanowi materiał zapasowy m. in. u roślin. |
| glikogen | Stanowi materiał zapasowy u zwierząt, a także u grzybów. | |
| celuloza | Główny węglowodan w ścianach komórkowych roślin. | |
| chityna | Buduje ściany komórkowe grzybów i szkielet zewnętrzny owadów. |
Cukry mogą pełnić
· Cukry proste najczęściej spełniają funkcję energetyczną (cukry złożone muszą zostać rozłożone do tej postaci, by mogły brać udział m.in. w reakcjach
· Wielocukry to najczęściej cukry o funkcji strukturalnej (składniki ścian komórkowych w organizmach roślinnych) lub
Źródło: opracowanie własne na podstawie grafiki z iStock