C6H12O6 —bakterie mlekowe→ 2CH3CH(OH)COOH
M glukozy = 180 g/mol
M kwasu mlekowego = 90 g/mol
180 g glukozy — 180 g kwasu mlekowego
1,5 g glukozy — x
x = 1,5 ∙ 180 : 180 = 1,5 [g kwasu mlekowego]
1,5 g kwasu mlekowego w 50 g mieszaniny:
1,5 substancji — 50 g roztworu
y — 100 g roztworu
y = 100 ∙ 1,5 : 50 = 3 [g substancji] => Odpowiedź: Stężenie procentowe równe jest 3%.
Krok 1: Zapisz równanie reakcji fermentacji mlekowej:
C6H12O6 —bakterie mlekowe→ 2CH3CH(OH)COOH
Krok 2: Oblicz masy molowe glukozy i kwasu mlekowego. Masy poszczególnych pierwiastków znajdziesz w tablicy pierwiastków chemicznych:
M glukozy = 180 g/mol
M kwasu mlekowego = 90 g/mol
Krok 3: Przyrównaj wartości stechiometryczne do podanej masy glukozy, by uzyskać oczekiwaną zawartość masy kwasu mlekowego:
180 g glukozy — 180 g kwasu mlekowego
1,5 g glukozy — x
x = 1,5 ∙ 180 : 180 = 1,5 [g kwasu mlekowego]
Krok 4: Wiedząc, że stężenie procentowe określa ilość substancji na 100 g roztworu, oblicz stężenie roztworu kwasu mlekowego:
1,5 substancji — 50 g roztworu
y — 100 g roztworu
y = 100 ∙ 1,5 : 50 = 3 [g substancji] => Odpowiedź: Stężenie procentowe równe jest 3%