Tłuszcze to estry kwasów tłuszczowych i glicerolu. Białka są zbudowane z aminokwasów. W ich skład wchodzą cztery podstawowe pierwiastki: węgiel, wodór, tlen i azot.
Tłuszcze są biocząsteczkami wymaganymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu stanowiącymi stały element właściwej diety. Pod kątem chemicznym tłuszcze są estrami glicerolu (propano-1,2,3-triolu) oraz kwasów tłuszczowych (wyższych kwasów karboksylowych takich jak na przykład: kwas palmitynowy C15H31COOH, kwas oleinowy C17H33COOH oraz kwas stearynowy C17H35COOH). Białka (proteiny) są biocząsteczkami pełniącymi w organizmie wiele funkcji m.in. budulcowe, transportowe, regulujące. Stanowią one stały element diety, zapotrzebowanie na nie jest zależne od organizmu. Pod kątem chemicznym białka można uznać za biopolimery, są one bowiem zbudowane z bardzo dużej ilości cząsteczek aminokwasów połączonych ze sobą wzajemnie (wiązaniami peptydowymi). Aminokwasy są związkami, które w swojej strukturze zawierają grupę karboksylową -COOH oraz grupę aminową -NH2. Podsumowując, podstawowymi pierwiastkami budującymi aminokwasy są węgiel C, wodór H, tlen O oraz azot N.