I. Sacharoza należy do cukrów złożonych. P / F
II. Cząsteczka sacharozy jest zbudowana z dwóch cząsteczek glukozy. P/F
III. Sacharoza występuje w burakach cukrowych, jest nazywana cukrem buraczanym. P / F
IV. Roztwór sacharozy w podwyższonej temperaturze ulega denaturacji. P / F
V. Sacharoza jest białą, krystaliczną substancją, dobrze rozpuszczającą się w wodzie. P / F
I. Sacharoza jest cukrem złożonym – dokładniej dwucukrem; zbudowana jest z reszt dwóch cukrów – glukozy i fruktozy.
II. Sacharoza jest zbudowana z cząsteczki glukozy i cząsteczki fruktozy połączonych ze sobą.
III. Występująca w burakach cukrowych sacharoza nazywana jest cukrem buraczanym. Ta występująca w trzcinie cukrowej nazywana jest cukrem trzcinowym.
IV. Denaturacji, czyli nieodwracalnemu ścięciu w podwyższonej temperaturze ulegają białka. Sacharoza jest dwucukrem.
V. Sacharoza jest dwucukrem będącym białą, krystaliczną substancją. Sacharoza dobrze rozpuszcza się w wodzie, charakteryzuje się słodkim smakiem.