I. Białka są związkami wielkocząsteczkowymi, tzn. ich cząsteczki zawierają od kilkuset do kilku milionów atomów. P
II. Białka są zbudowane z reszt aminokwasowych połączonych wiązaniami peptydowymi. P
III. Źródłami białka roślinnego są mleko i sery. F
IV. W organizmie człowieka białka nie ulegają żadnym przemianom biochemicznym pod wpływem enzymów. F
V. Człowiek może spożywać tylko białko roślinne. F
I. Białkami nazywamy biocząsteczki zbudowane z więcej niż 100 (umownie) reszt aminokwasowych. W takim razie w ich skład może wchodzić bardzo duża liczba atomów – od kilkuset do nawet kilku milionów.
II. W białkach reszty aminokwasowe są połączone ze sobą wiązaniami peptydowymi (amidowymi):
- C(O)-NH-
III. Mleko i sery są źródłami białka zwierzęcego – są to bowiem produkty pochodzenia zwierzęcego. Źródłami białka roślinnego są produkty zbożowe oraz nasiona roślin strączkowych, takich jak na przykład fasola czy bób.
IV. W organizmie białka ulegają dużej liczbie przemian biochemicznych pod wpływem enzymów. W pierwszej kolejności następuje ich enzymatyczny rozkład na aminokwasy, później aminokwasy te mogą ulegać (enzymatycznym) przekształceniom, by następnie zostać wykorzystane do budowy białek budulcowych.
V. Zarówno białko pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego może być spożywane przez ludzi.