Gęstość soli kuchennej = 2,17 g / cm3
2,17 g – 1 cm3
X — 37 cm3
X = 37 ∙ 2,17 : 1 = 80,29 [g]
Rozpuszczalność chlorku sodu (soli kuchennej) w 70°C = 40 g soli / 100 g wody
80,29 g > 40 g => Odpowiedź: W temperaturze 70°C sól kuchenna o objętości 37 cm3 nie rozpuści się w całości.
W pierwszej kolejności skorzystaj z tabeli gęstości, by dowiedzieć się, jaka jest gęstość soli kuchennej. Następnie ułóż proporcję, z której dowiesz się, jaka jest masa 37 cm3 soli. Kolejnym krokiem jest określenie, czy obliczona masa soli przewyższa rozpuszczalność NaCl w 70°C. Rozpuszczalność odczytaj z tabeli rozpuszczalności. W podanych warunkach wynosi ona 40 g soli na 100 g wody, więc znacznie mniej niż obliczona masa 37 cm3 związku – stąd substancja nie rozpuści się w całości.