Cząsteczki kolagenu łączą się ze sobą i tworzą włókna kolagenowe, które są silnie odporne na rozerwania, dzięki czemu nadają tkankom dużą wytrzymałość mechaniczną. Najwięcej kolagenu można zidentyfikować w ścięgnach i więzadłach, a także w chrząstce szklistej.
Cząsteczki elastyny łączą się wiązaniami poprzecznymi i tworzą rozciągliwe włókna sprężyste, ich elastyczność jest dużo większa niż włókien kolagenowych. Najwięcej elastyny można zidentyfikować w płucach i naczyniach krwionośnych, zapewnia ona bezpieczne rozciąganie i kurczenie się. Jest to też jedno z głównych białek skóry.
Do podstawowych białek tkanki łącznej zalicza się kolagen i elastynę. Są to związki należące do białek włókienkowych, które są nierozpuszczalne w wodzie.
Kolagen w dużej ilości jest zawarty w ścięgnach, czyli włóknistych pasmach łączących mięśnie z kośćmi, oraz w więzadłach, czyli pasmach wzmacniających stawy.