I. Prawda – tylko w próbówce nr 3 białko nie uległo ścięciu.
II. Prawda – Mieszanina koloidalna białka pod wpływem roztworu soli kuchennej ulega koagulacji.
III. Fałsz – Sole niektórych metali, np. sodu, powodują nieodwracalne zmiany w strukturze białka.
IV. Fałsz – Białko ulega nieodwracalnej koagulacji pod wpływem zasad, roztworów soli metali ciężkich oraz etanolu.
I.W pozostałych próbówkach doszło do denaturacji białka, ścięcia się białka, czyli do denaturacji, która powoduje trwałe uszkodzenie struktury i zmiany właściwości białka, przez co traci ono swoją funkcję.
II. Koagulacja jest procesem odwracalnym. Zachodzi pod wpływem soli metali lekkich, które powodują wytrącanie się białka w postaci nierozpuszczalnego osadu. Po dodaniu wody osad ulega rozpuszczeniu.
III. Sole metali ciężkich np. ołowiu, chromu, niklu, powodują denaturację białka.
IV. Koagulacja jest procesem odwracalnym. Zachodzi pod wpływem soli metali lekkich, które powodują wytrącanie się białka w postaci nierozpuszczalnego osadu. Po dodaniu wody osad ulega rozpuszczeniu.