I. Do obu tłuszczów należy dodać roztwór bromu. T, ponieważ A. tłuszcz nienasycony zmieni barwę dodanej substancji.
II. Do obu tłuszczów należy dodać świeżo strącony wodorotlenek miedzi(II). N, ponieważ żaden z tłuszczów nie zmieni barwy dodanej substancji.
III. Do obu tłuszczów należy dodać roztwór manganianu(VII) potasu. T, ponieważ tłuszcz nienasycony zmieni barwę dodanej substancji.
I. Roztwór bromu ulegnie odbarwieniu, jest to związane z zajściem reakcji addycji, w której atomy bromu przyłączają się w miejscu wiązań podwójnych w łańcuchu węglowym tłuszczu nienasyconego
II. Świeżo strącony wodorotlenek miedzi(II) wykorzystuje się w reakcji biuretowej – jest to reakcja charakterystyczna dla białek, w której wykrywa się wiązania peptydowe między aminokwasami.
III. Manganian(VII) potasu w reakcji z tłuszczem nienasyconym zmieni zabarwienie z fioletowej na brunatną.