| Obserwacje | ||
| Cu(OH)2 w temperaturze pokojowej | Cu(OH)2 po ogrzaniu | |
| Glukoza | Roztwarzanie osadu i powstanie szafirowego roztworu | Powstanie ceglastoczerwonego osadu |
| Fruktoza | Roztwarzanie osadu i powstanie szafirowego roztworu | Powstanie ceglastoczerwonego osadu |
Brak możliwości rozróżnienie substancji na podstawie przeprowadzonych doświadczeń.
Glukoza i fruktoza należą do grupy monosacharydów, ponieważ są cukrami prostymi. Ulegają próbie Trommera, ponieważ posiadają grupę aldehydową (glukoza) lub ketonową (fruktoza). Reakcja ta zachodzi przy użyciu wodorotlenku miedzi(II) i w jej wyniku następuje roztworzenie się osadu i powstanie szafirowego roztworu. Natomiast po dodaniu wodorotlenku miedzi(II) pod wpływem temperatury następuje rozkład na tlenek miedzi(I) o ceglastoczerwonym zabarwieniu.