Spichlerz Królewski w Gdańsku posiada wiele małych okien, gdyż głównym celem spichlerza było przechowywanie żywności, takiej jak zboże, mąka oraz kasze. Małe okna miały za zadanie zapewnić odpowiednią wentylację i cyrkulację powietrza wewnątrz budynku, pozwalały kontrolować wilgotność i temperaturę, co pomagało w utrzymaniu odpowiednich warunków przechowywania żywności i zapobieganiu powstawaniu pleśni czy gniciu.
Gdańsk był ważnym portem morskim i miastem o znaczeniu strategicznym. W celu ochrony przed ewentualnymi atakami, budynki były projektowane w sposób umożliwiający obronę. Małe okna mogły służyć jako otworystrzelnicze, umożliwiając obrońcom prowadzenie ostrzału.
Spichlerzem Królewski w Gdańsku został wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO w 1997 roku jako część historycznego centrum Gdańska. Spichlerz Królewski jest uznawany za jeden z najbardziej charakterystycznych i imponujących budynków w mieście, reprezentujący bogatą historię i znaczenie handlowe Gdańska w przeszłości. Jest również popularnym miejscem turystycznym, przyciągającym liczne odwiedzających zainteresowanych architekturą i historią miasta.